اگر بخواهیم لیستی از بهترین و باکیفیتترین سنگ های ساختمانی تهیه کنیم، مسلما گرانیت میتواند در صدر این لیست باشد. گرانیت در مقایسه با سنگ مرمر و تراورتن از صیقل پذیری و صافی بالایی برخوردار است و همین صیقل پذیری بالا باعث انعکاس زیبای کریستالهای موجود در آن می شود. به دلیل مزیتهای زیادی که این سنگ دارد، کاربرد سنگ گرانیت در ساختمان سازی بسیار زیاد است و رواج دارد.
در این مقاله علاوه بر بررسی کاربردهای سنگ گرانیت در ساختمان سازی به انواع سنگ گرانیت ایرانی، ویژگی های سنگ گرانیت، قیمت و مزایای آن نیز خواهیم پرداخت.
سنگ گرانیت چیست؟
سنگ گرانیت یکی از فراوانترین سنگ های آذرین و از مستحکم ترین سنگ های ساختمانی است که از سرد شدن تدریجی مواد مذاب به وجود میآید. ساختار تشکیل دهنده این سنگ عمدتا بلور کانیهای کوارتز و فلدسپات است. ابعاد این بلورها به گونه ای است که به راحتی و با چشم قابل رویت است. چگالی این نوع سنگ نیز ۲.۷۵ گرم بر سانتی مترمکعب است.
این سنگ در سراسر دنیا به فراوانی یافت می شود و باتوجه به کانی های تشکیل دهنده رنگ های متنوعی دارد . در ایران اغلب سنگ های گرانیت به صورت بلورهای رنگی در سطح سنگ پراکنده شده اند و سنگ های مستحکمی را تشکیل داده اند .این ویژگیهای ساختاری منحصربفرد باعث شده تا کاربرد سنگ گرانیت در صنعت ساختمان سازی رواج پیدا کند.
کاربرد سنگ گرانیت
گرانیت با توجه به عدم تخلخل ، برای نمای ساختمان در مناطق سردسیر و یخبندان گزینه ی مناسبی است . چرا که اجازه نفوذ آب به داخل سنگ را نمی دهد و از سرمازدگی و ترک خوردن آن جلوگیری می شود . تنها ایرادی که بر گرانیت وارد است ، چسبندگی کم با ملات و سیمان است که بدون گیره های اسکوپ امکان اتصال آن میسر نیست . از این رو احتمال سقوط سنگ زیاد است .
در سراسر دنیا گرانیت جزء اولین سنگ های محبوب برای کانتر و جزیره به شمار می رود . چرا که علاوه بر استحکام زیاد ، نسبت به حرارت ، خش و ضربه هم مقاوم است . همینطور جذب آب بسیار ناچیزی دارد و برای قسمت های آب ریز بسیار مناسب می باشد .
یکی دیگر از کاربردی ترین موارد استفاده از گرانیت به عنوان سنگ کف ساختمان علی الخصوص برای بخش های پرتردد است. چرا که مقاومت بسیار زیادی در برابر فشار و سایش دارد . از کفپوش گرانیت اغلب برای آموزشگاه ها ، بانک ها و موسسات ، فرودگاه استفاده می شود .
جالب است بدانید گرانیت در ساختمان هایی چون بیمارستان استفاده نمیشود زیرا خاصیت رادیواکتیو دارد و برای بدن مضر است. همچنین آهن موجود در گرانیت باعث زنگ زدگی تدریجی آن در مواجهه با رطوبت میشود و زیبایی نمای ساختمان را از بین میبرد پس کاربرد اصلی آن به صورت عمومی می باشد.
سنگ پله گرانیت نیز از قدیم یکی از مقرون به صرفه ترین و بهترین متریال برای دستگاه پله بوده است. از آنجایی که این سنگ تراکم بالایی دارد ، از استحکام زیادی هم برخوردار است ، لذا برخلاف سنگ های مرمر ضخامت سنگ پله گرانیت کمتر از سنگ پله مرمر است. همچنین از گرانیت برای دیوارهای داخلی ساختمان نیز استفاده می گردد .
نحوه نگهداری از سنگ گرانیت
برای نگهداری از سنگ گرانیت بهتر است در هنگام نصب و تمیزکردن آن دقت کافی به خرج دهید. چسب سنگ یکی از مواردیست که میتواند در نصب بی عیب و نقص و مادام العمر سنگ گرانیت به شما کمک کند. در حقیقتچسب اپوکسی پارابین با فرمولاسیون جدیدی که دارد باعث چسبندگی عالی مصالح ساختمانی مختلف از جمله انواع سنگهای ساختمانی میشود. این چسب را می توان برای اجرای نمای خشک و اتصال انواع سنگهای ساختمانی بر روی بتن آهن (قاب فلزی) و گچ بدون هیچ گونه مواد افزودنی اضافهای استفاده کرد. مورد دومی که در نگهداری سنگ گرانیت به شما کمک میکند، واکس سنگ پارابین است.
واکس سنگ در دو مدل واکس سنگ شفاف و واکس سنگ تیره پارابین موجود است. پس از نصب سنگ، بهتر است روی آن را با واکس سنگ بپوشانید، با این کار سنگ شما شفاف شده و اگر مواد خوراکی یا غیرخوراکی رنگی روی آن ریخت، به راحتی تمیز میشود. همانطور که از اسمش پیداست واکس سنگ شفاف پارابین برای سنگ های سفید و شفاف مناسب است و واکس سنگ تیره مناسب سنگ های تیره و مشکی است.
سومین مورد که میتواند به شما در نگهداری سنگ گرانیت کمک کند، رنگ سنگ پارابین است. رنگ سنگ پارابین برای تقویت رنگ سیاه سنگ های کدر شده یا بور طراحی شده است. این محصول باعث می شود سطح سنگی سیاه و همگن تر شود و می تواند برای احیای رنگ سنگهای سوخته ، بور یا کدر شده استفاده شود.
با استفاده از این محصولات، میتوانید به راحتی طول عمر سنگ گرانیت خانه یا محل کار خود را افزایش داده و تاثیر گذرزمان بر آن را کاهش دهید.
معادن گرانیت در ایران
سنگ گرانیت از معادن سنگ در شهرهای مختلف ایران استخراج میشود.
گرانیت نطنز، گرانیت تویسرکان، گرانیت نهبندان، گرانیت بیرجند، گرانیت خرم دره، گرانیت گل پنبه، گرانیت همدان، گرانیت سبز جنگلی و همچنین گرانیت فیروزه ای بسته به نوع معدن و رنگ نسبت به سنگ های دیگر. گرانیت معروف تر است. با توجه به کاربرد سنگ گرانیت در ساختمان سازی می توان از هر نوع گرانیت در یکی از قسمت های ساختمان استفاده کرد.
ایران یکی از ثروتمندترین کشورهای صنعت سنگ از نظر استخراج معادن است. بیشتر معادن در شهرهای همدان، طوس، مشهد، گیلان، نطنز، زنجان، خرم دره، یزد و … قرار دارند. و همچنین در کشورهای همسایه و آسیایی مانند هند، چین و ویتنام سنگ گرانیت استخراج میشود که از زیباترین و خاص ترین گرانیت ها می توان به گرانیت کشور برزیل اشاره کرد.
مزایای سنگ گرانیت
- سنگ گرانیت یکی از محکمترین و سختترین سنگها هستند و به همین دلیل از آنها در مصالح ساختمانی بسیار استفاده میشود.
- این سنگ به دلیل دوام و کیفیت بالایی که دارد به راحتی خراشیده نمیشود و آسیب نمیبیند.
- مقاومت آن در برابر حرارت بالا است، در نتیجه میتوان از آن در محیطهای داغ استفاده کرد.
- به دلیل زیبایی، انتخاب خوبی برای کفپوش خانه و فضای باز است.
- در برابر نفوذ آب مقاومت بالایی دارد و برای مصارف صنعتی مناسب است.
انواع سنگ گرانیت ایرانی
در ایران معادن مختلفی در حال استخراج انواع سنگ های گرانیت است که هر یک تم رنگی و شکل ظاهری منحصر بهفردی دارند. لذا در صورتی که بخواهیم انواع سنگ گرانیت را براساس تم رنگی دسته بندی کنیم به موارد زیر می رسیم:
سنگ گرانیت مشکی
یکی از مهمترین انواع سنگ گرانیت، سنگ گرانیت مشکی یا سیاه است. سنگهای گرانیت مشکی از مقاومت و استحکام بالاتری نسبت به سنگهای گرانیت روشن برخوردارند. تم مشکی سنگ گرانیت به علت وجود مقادیر زیادی از کانی آمفیبول است. در صورتی که سنگی کاملا مشکی باشد، قطعا سنگ گرانیت نیست و به احتمال زیاد از سنگ های مرمریت به شمار می رود زیرا سنگ گرانیت باید حداقل دارای ۲۰ درصد کوارتز باشد. در این دسته تعداد کمتری از سنگهای گرانیت قرار می گیرند اما از پرکاربردترین و مهمترین سنگهای گرانیت هستند که از مهم ترین آنها گرانیت مشکی نطنز است پس از آن گرانیت چایان و گرانیت دهبید الموت است.
سنگ گرانیت سفید
درصد زیادی از رنگ سفید گرانیت سفید به علت وجود کانی کوارتز درون آن است. تعداد زیادی از سنگهای گرانیت ایران نیز دارای رنگ زمینه سفید هستند. حال در برخی دانههای درشت مشکی وجود دارد و در برخی دانههای ریزتر و شاید با تراکم کمتر. این دانههای مشکی حاصل وجود مقادیر متفاوتی از کانی آمفیبول است. نکته حائز اهمیت این است که در صورتی که سنگی کامل سفید باشد قطعا گرانیت نیست. دسته سنگ گرانیت سفید بزرگترین دسته از نظر رنگ در میان سنگهای گرانیت است که شامل انواع سنگهای گرانیت سفید نطنز، سفید زاهدان، سفید بروجرد می شود.
سنگ گرانیت سبز
از جمله معادن مهم استخراج سنگ گرانیت در ایران، معادن گرانیت سبز در بیرجند است که به سنگهای گرانیت سبز جنگلی معروف هستند. این سنگ دارای سورتهای مختلفی از جمله گرانیت سبز دانه اناری، گرانیت سبز درباری، گرانیت کاهویی و..است. اسلب این گرانیت برخلاف دیگر انواع سنگ گرانیت زیبایی بیشتری نسبت به ابعاد کوچکتر آن دارد. به گونه ای که اسلب سنگ گرانیت کاهویی از جمله سنگهای صادراتی به شمار می رود. زمینه اصلی همه سورتهای این سنگ سبز است که درون آن رگهها و طرحهای مختلفی وجود دارد.
سنگ گرانیت قرمز
این دسته سنگ گرانیت نیز مانند گرانیت سبز از سنگ های خاص در میان سنگهای گرانیت است که از معادن یزد استخراج می شود. در صورتی که سنگی کاملا قرمز باشد قطعا گرانیت نیست زیرا در هر سنگ گرانیت حداقل ۲۰ درصد کوارتز وجود دارد. گرانیت قرمز نیز انواع مختلفی دارد مانند گرانیت سماقی، گرانیت گوجه ای و…تم قرمز این سنگ نیز ناشی از وجود مقادیر زیادی از فلدسپات است که قرمزی زیادی دارد در مواردی هم می تواند ناشی از وجود اکسید آهن باشد.
قیمت سنگ گرانیت
با توجه به کاربرد سنگ گرانیت در ساختمان سازی، قصد داریم عوامل موثر بر قیمت سنگ گرانیت را بررسی کنیم. اگر بخواهیم سنگ های گرانیت را بر اساس قیمت دسته بندی کنیم، چه ایرانی و چه خارجی با توجه به کیفیت، اندازه، ضخامت و نوع فرآوری، قیمتهای متفاوتی خواهد داشت. و از دیگر عوامل موثر بر قیمت می توان به نوع سنگ اشاره کرد که هر چه نوع سنگ یکنواختتر باشد قیمت سنگ بالاتر میرود. سنگ در اندازه های مختلف است و هر چه اندازه آن بزرگتر باشد، قیمت تمام شده سنگ بیشتر میشود.
سخن آخر
سنگ های گرانیتی با ساختار مقاوم در برابر تمامی عوامل طبیعی و غیر طبیعی بهترین انتخاب برای ساخت و ساز میباشند. البته انواع سنگ هایی که برای ساختمان سازی و دکوراسیون استفاده میشوند بیشمار است و هرشخص باتوجه به سلیقه، نیاز و شرایط خود، سنگی را انتخاب میکند.