افتادن یا کنده شدن سنگ نما یکی از اتفاقاتی است که به دلیل استفاده نکردن از مصالح مناسب و در یک کلام عدم رعایت قوانین مربوط به نصب سنگ به وجود میآید. این اتفاق میتواند علاوه بر خسارت مالی، آسیب های جانی زیادی را نیز به بار آورد. به همین دلیل جدی گرفتن توصیه های ایمنی در این باره بسیار اهمیت دارد. در این مقاله وبسایت پارابین روش های جلوگیری از افتادن سنگ نما و قوانینی که باید در این باره رعایت کنید را برای شما بازگو خواهد کرد:
نشانه های ریزش سنگ نما
- کپک زدن سنگ: این نشانه ممکن است نشانهای مستقیم برای ریزش سنگ نباشد، ولی خبر از نفوذ رطوبت به پشت سنگ را میدهد که همین امر میتواند به مرور زمان منجر به سست شدن اتصال شود.
- ترک خوردن سنگ: یکی از مهمترین نشانه های ریزش سنگ نما، ترک خوردن آن است.
- ریزش بندکشی: ریزش بندکشی خبر از جابجایی سنگ و ملات می دهد که در نهایت موجب خالی شدن پشت سنگ و ریزش سنگ نما میشود.
- انحراف سنگ ها: در این حالت سنگ ها از یکدیگر جدا میشوند و پس از مدتی اتصال بین آنها سست می شود.
- تبله شدن سنگ: در این مورد سنگ ها کاملاً از ملات جدا می شوند و ریزش اتفاق میافتد.
- طولانی شدن عمر سنگ: اگر مدت زیادی از نصب سنگ ها میگذرد و در این مدت شما هیچ تعمیری روی آن انجام نداده باشید، احتمال سقوط و ریزش سنگ ها زیاد است.
دلایل ریزش سنگ نمای ساختمان:
ریختن ملات کم در پشت سنگ ها:
اگر پس از پیچ رول پلاک ملات کمی پشت سنگ ها بریزید و این ملات به خوبی به سنگ نچسبد، باعث میشود که سنگ نمای پس از مدتی ریزش کند.
استفاده نامناسب از چسب سنگ:
استفاده از چسب سنگ های بی کیفیت یا استفاده اشتباه از چسب سنگ، میتواند عمر چسب را کاهش داده و به سادگی باعث ریزش سنگ ها و خسارات مالی و جانی شود. در حقیقت شما باید ابتدا بدانید چگونه از چسب سنگ استفاده کنید و سپس به سراغ تهیه و اجرای آن بروید.
نشست کردن ساختمان:
نشست ساختمان یکی دیگر از دلایل ترک برداشتن سنگ و درنتیجه ریزش آنهاست.
اسکوپ نکردن سنگ ها:
اسکوپ زدن نیاز به دقت و مصالح درجه یک دارد، بی دقتی در این امر میتواند به سادگی منجربه ریزش سنگ نمای ساختمان شود.
طراحی نامناسب ساختمان:
برای مثال در نمای رومی که از سنگ زیاد استفاده می شود باید به نوع طراحی و سنگ های به کار رفته در قسمت های مختلف آن توجه کافی داشت. به عنوان مثال اگر از سنگ های باریک برای قاب پنجره استفاده می شود باید سنگ ها را محکم کرد تا ریزش نکنند، در واقع باید حتما اسکوپ شوند.
بازسازی های داخلی ساختمان:
در هنگام باسازی ساختمان ضرباتی به دیوارها زده میشود که میتواند روی کیفیت و ماندگاری سنگ نما تاثیر مخربی داشته باشد.
بروز حوادث طبیعی:
گاهی نیز ممکن است حوادث طبیعی مانند طوفان، زلزله یا بادها شدید باعث کنده شدن سنگ نما شوند، مخصوصا زمانی که از ملات برای چسباندن سنگ نما استفاده کردهاید. ملات انعطاف پذیری بالایی ندارد و زمانی که در معرض این حوادث قرار میگیرد ممکن است باعث ریزش سنگ ها شود.
باران های اسیدی:
همانطور که میدانید باران های اسیدی یکی از دلایل تخریب سنگ ساختمان است. اگر هنگام نصب سنگ نما از چسب های مناسب که در مقابل اسید، شرایط جوی، فشار و تغییرات دما مقاوم هستند استفاده کنید کمتر شاهد چنین حادثهای خواهید بود. در غیراینصورت باراش باران موجب ازبین رفتن سطح سنگ و سپس پشت سنگ میشود.
بندکشی نامناسب:
یکی از نکات مهم برای افزایش استحکام نمای سنگی ساختمان، بندکشی صحیح است. چون بند نقش جداکننده را ایفا می کند و وزن سنگ ها روی بند پخش می شود، بنابراین اگر یک تکه سنگ جدا شود، قطعات دیگر آسیب نمی بینند. برای این کار، ملات مورد استفاده باید متناسب با مصالح به کار رفته در ساختمان انتخاب شود. همچنین نکته مهم دیگر در بندکشی عمق آن است. عمق تثبیت در نماهای سنگی حدود 20 میلی متر است.
روشهای جلوگیری از افتادن سنگ نما
در حال حاضر یکی از بهترین اقدامات برای جلوگیری از این حوادث استفاده از روش های نصب خشک است که یکی از بهترین آنها استفاده از چسب سنگ دو جزئی پارابین می باشد.
به طور کلی در صورت استفاده از روش نصب خشک، بسیاری از عوامل سقوط سنگ از بین می رود.
به عنوان مثال چسب سنگ انعطاف پذیری و استحکام کششی خوبی دارد و همین امر یعنی مقاومت بالا در برابر حوادث طبیعی مانند زلزله. با روش نصب چسبی مشکلی از نظر تبخیر یا یخ زدن آب در ملات وجود ندارد.
- توجه به ضخامت دوغاب پشت کار داشته باشید.
- از سیمان خشک و یا نخاله برای تهیه ملات استفاده نکنید.
- تا جایی که ممکن است در فصلهای سرد سنگ کاری انجام ندهید.
- استفاده از اسکوپ برای افزایش استحکام اتصال سنگ ها، به ویژه برای سنگ های با تخلخل کم، سنگ های بزرگ و سنگ هایی که بیشتر در معرض نور خورشید هستند.
- پشت سنگ از قبل تمیز شود و سپس آن را متصل کنید.
- هنگام تهیه ملات نسبت مواد را رعایت کنید و از محلول خشک استفاده نکنید.
کلام آخر
ما در این مقاله به مبحث کنده شدن سنگ نما پرداختیم. استفاده از بهترین مواد در ساختمان سازی باعث تامین امنیت شما و کاهش هزینه های تعمیر و بازسازی میشود. یکی از این مواد چسب سنگ است که البته اگر نمی دانید چسب سنگ چیست یا آشنایی کاملی با آن ندارید می توانید مقاله مربوط به آن را مطالعه کنید.
همیشه به ساختمان خود و نشانه هایی که در آن به وجود میآید توجه کنید. اگر شاهد ترک سنگ ها یا جایجایی آنها بودید حتما علت را جویا شوید و مشکل را برطرف کنید. هر چندسال یکبار سنگ ها را تعمیر کنید و از استحکام اتصال آنها مطمئن شوید. یک ایراد به ظاهر جزئی ممکن است خسارات مالی و جانی بسیاری را برای شما یا افراد دیگر به بار آورد.