نگهداری و تمیز کردن سنگ های ساختمان یکی از مواردیست که عمر سازه را چند برابر می کند. ساختمان نیز مثل انسان نیاز به مراقبت دارد. وقتی به قسمت های مختلف ساختمان خود توجه نشان ندهید، با مواردی مانند لق شدن موزاییک، ترک برداشتن سنگ ها، لکه شدن راه پله و… مواجه خواهید شد. امروز در این مقاله به بررسی یکی از بیماری های ساختمان یعنی لق شدن موزاییک ها و علل آن خواهیم پرداخت. در پایان نیز راهکاری برای ترمیم موزاییک های لق به شما می دهیم.
علت لق شدن موازییک چیست؟
موزاییک ها ممکن است به دلایل مختلفی لق بشوند که اگر سریع به آن رسیدگی نکنید باعث شکستن آنها و در ادامه آسیب های جدی و مخارج زیاد می شود.
1. نحوه اتصال
مهم ترین دلیل لق شدن موزاییک استفاده از چسب یا ملات بی کیفیت است. قطعا نحوه اتصال موزاییک و سطح در کیفیت این اتصال تاثیر مستقیم دارد. استفاده از چسب سنگ تخصصی قوی و مناسب هیچ گاه شما را با چنین معضلی روبرو نخواهد کرد، پس در انتخاب نحوه اتصال موزاییک و سطح دقت داشته باشید.
بیشتر بدانید: آموزش رفع لقی کاشی دیوار و کف ساختمان
2. راه رفتن روی موزاییک تازه نصب شده
وقتی موزاییکی را نصب می کنید به دلیل اینکه مواد در حال اتصال هستند، باید فشار یکسانی به آنها وارد شود. پس راه رفتن روی موزاییکی که کمتر از 24 ساعت است که چسبانده شده، می تواند باعث جابجایی آن و ضعیف شدن اتصال شود. سعی کنید تا زمانی که موزاییک ها به طور کامل خشک نشده اند روی آنها راه نروید.
3. بندکشی نامناسب
سومین علت لق شدن موزاییک بندکشی نامناسب است! شاید این مورد به ظاهر مهم نیاید ولی زمانی که شما موزاییک های خود را به درستی بندکشی نمی کنید، اجازه می دهید تا آب و شوینده ها به راحتی به زیر آن نفوذ کنند و باعث سست شدن اتصال بشوند. استفاده از خمیرهای درزگیر و دوغاب باکیفیت می تواند تاثیر زیادی روی عمر اتصال موزاییک بگذارد.
4. تغییرات دما و فشار
یکی دیگر از دلایل لق شدن سرامیک تغییرات فشار و دمای محیط است. زمانی که نور آفتاب زیادی به موزاییک بتابد، روی اتصال آن تاثیر می گذارد و باعث می شود سطح موزاییک کمی بالا بیاید. همین مورد نیز درباره فشار محیط صدق می کند.
5. سایز موزاییک ها
وقتی از موزاییک بزرگ استفاده می کنید باید مطمئن شوید که ملات به خوبی به تمام قسمت های آن نفوذ کرده و خوب می چسبد. زیرا معمولاً این مشکل در موزاییک های بزرگ وجود دارد که ملات به تمام نقاط آن نمی رسد و پس از مدتی باعث لق شدن موزاییک می شود.
6. خشک بودن ملات
مرطوب بودن ملات چسب یکی از دلایل اتصال محکم بین موزاییک و سطح است. زمانی که از ملات خشک استفاده می کنید، مصالح آنطور که باید نمی چسبند و پس از چندین بار راه رفتن موزاییک از سطح جدا می شود.
علت لق شدن سرامیک کف
در متون فوق علت لق شدن موزاییک به طور کامل شرح داده شد. حتما اطلاع دارید که سرامیک ها نسبت به موزاییک ها با ضخامت نازکتری ساخته میشوند. از این رو وزن کمتری نسبت به موزاییک ها دارند. اما در تفاوت این دو باید گفت که سرامیک برخلاف موزاییک در بخش های سردسیر و در شرایط تغییرات دمایی بهتر عمل میکند. زیرا جذب رطوبت و آب در سرامیک ها نسبت به موزاییک ها پایین تر است.
به همین خاطر سرامیک ها اغلب در کفپوش ها و دیوارپوش ها مورد استفاده قرار میگیرند. البته ظاهر زیبای سرامیک و متنوع بودن از نظر رنگ نیز آن را برتر از موزاییک عنوان میکند. به هر حال علت لق شدن سرامیک کف علاوه بر موارد گفته شده در مورد موزاییک به دلایل زیر نیز میتواند اتفاق بیفتند.
ملات اتصال:
اگر بیش از حد لزوم از ملات برای چسباندن سرامیک استفاده شود، باعث لق شدن سریع تر سرامیک کف خواهد شد.
فشار سرامیک:
وارد آوردن فشار و وزن بیش از تحمل سرامیک سبب لق شدگی و آسیب به سرامیک خواهد شد. از این اثاثیه سنگین خود را فقط در یک نقطه از کف قرار ندهید و گاهی آن را جا به جا کنید. اکنون که دلایل لق شدن سرامیک و موزاییک را دانستیم به سراغ تعمیر و ترمیم آن با بهترین و سریع ترین روش ها میرویم. با ما تا انتهای مقاله همراه شوید.
چگونه سرامیک لق را تعمیر کنیم؟
اگر یکی یا چندتا موزاییک های شما نیز لق شده باید این احتمال را بدهید که ممکن است این اتفاق برای تمامی موزاییک های آن قسمت بیفتد پس بهتر است هرچه سریعتر به تعمیر آنها بپردازید:
- با استفاده از یک برس، دوغاب یا ملات بندکشی را پاک کنید و فضای بین درزهای سرامیک ها را آزاد کنید. برای این کار حتی می توانید با استفاده از دریل سوراخ هایی تا عمب 2 سانتی متر روی بندها ایجاد کنید.
- سپس با استفاده از یک گان یا وسیله مناسب، خمیر یا دوغاب را به داخل این سوراخ ها بریزید و بار دیگر درزهای سرامیک را محکم کنید.
گاهی اوقات مشکل لق شدن موزاییک به خاطر ملات بندکشی نیست و مواد پشت سنگ مرغوب و باکیفیت نبوده است. برای این کار باید سرامیک را به آرامی از جای خود خارج کنید…
- ابتدا درزهای دور موزاییک را با کاردکی از بین ببرید و سپس با استفاده از یک قاپک موزاییک را به آرامی از جای خود خارج کنید.
- حالا با استفاده از سنباده یا کاردک ملات پشت موزاییک و روی سطح را بتراشید تا از بین بروند.
- سطح و موزاییک را تمیز کنید.
- چسب سنگ اپوکسی پارافیکس را به سطح بمالید و برای محکم کاری پشت سنگ را نیز به چسب سنگ آغشته کنید (مراقب باشید ضخامت آن زیاد نشود).
- حالا موزاییک را در جای خود قرار دهید و کمی آن را فشار دهید تا خوب محکم شود و بچسبد. (می توانید با چکش چوبی یا پلاستیکی نیز روی آن بکوبید)
- پس از اینکه موزاییک محکم شد با استفاده از خمیر درزگیر یا دوغاب، درزگیری را با دقت و تمیز انجام دهید.
جلوگیری از لق شدن دوباره سرامیک های کف
بعد از این که دلیل و یا دلایل لق شدن سرامیک و یا موزاییک ساختمان خود را پیدا کردید، بالطبع با استفاده از راهکارهای پیشنهادی از جمله استفاده از چسب سنگ پارابین و یا چسب پودری کاشی میتوانید به راحتی دوباره موزاییک ها و سرامیک ها را بچسبانید. حال برای این که این اتفاق دوباره پیش نیاید، لازم است که موارد زیر را در نظر بگیرید. تا از لق شدن دوباره سرامیک و موزاییک های کف جلوگیری کنید.
- بعد از ترمیم و به اصطلاح لق گیری موازییک و سرامیک توصیه میشود تا خشک شدن کامل چسب زیر سطوح آن ها از تردد بر روی سطوح خودداری کنید.
- اگر در منطقه آب و هوایی سرد هستید، بهتر است از سیستم های گرمایشی برای کفپوش های خود استفاده کنید. در این صورت از بروز آسیب های وارده بر اثر تغییرات دمایی بر روی موزاییک و سرامیک پیشگیری خواهید کرد.
- سعی کنید برای حمل و جابه جایی اسباب و اثاثیه منزل مانند یخچال، مبل و… که وزن سنگینی دارند، با برداشتن و گذاشتن درمحل مورد نظر آن را جا به جا کنید. هرگز بر روی سطوح موزاییک و سرامیک آن را نکشید. در این صورت بر اثر فشار وارده بر روی کف سرامیک باعث لق شدگی آن خواهید شد.
- اگر بر روی سطوح سرامیک و موزاییک مایعاتی مانند آب و یا نوشیدنی های مختلف ریخت، لطفا هر چه سریع تر به پاک کردن آن اقدام کنید تا از نفوذ آن به داخل سطوح جلوگیری شود.
- اگر قسمتی از کفپوش سرامیک شما دچار لق شدگی شد، قبل از این که لق شدگی به دیگر سرامیک ها سرایت کند، حتما با استفاده از چسب کاشی پارابین آن را ترمیم کنید.
کلام آخر
استفاده از مواد با کیفیت در همه صنایع حرف اول را می زند. شاید در وهله اول به نظرتان این مصالح کمی گران باشند اما با گذر زمان متوجه خواهید شد که تاثیر آنها چقدر زیاد است. همیشه سعی کنید برای نصب سنگ ها و موزاییک های خانه از استادکاری حرفه ای و مواد درجه یک استفادع کنید تا بعدا دچار مشکلاتی مانند لقی موزاییک، ترک خوردن سنگ ها و… نشوید.